branamacma

Salata od rotkve i prase!!! — Coolinarika

branamacma | 04 Јануар, 2019 20:58

Svezak 8 17 03 2016





❤️ Click here: Salata od rotkve i prase!!! — Coolinarika




Kada je zele ili kupus namisto manistre, stavi se meso kuvat zajedno i gleda se, kako će izavrit, pa se nadolije vode, da ne dođe na malo juva. Kada ste napravili jedan red, uzmite jednu koru, pa je podelite na 3 dela otprilike, nepravilno…. Zatim umešati prosejanu mešavinu brašna, praška za pecivo i gustina.


Salata od rotkve i prase!!! — Coolinarika

Nafilujte tortu i, kada je služite, pored parčeta dodajte kašiku šlaga. Dodati kutlacu crvene aleve paprike Horgos i mijesati kutlacom oko 3 minute dok zaprska ne bude spremna. U malo mleka staviti puding od vanile i brašno, i kad mleko prokuva, sipati smesu dok se ne zgusne.


Salata od rotkve i prase!!! — Coolinarika

Ona je koristila uvijek ono slatko od lubenica sama je pravila, u zimnici uvijek… , ali ni njega nema nigdje u prodavnicama!!? Na vrh staviti glazuru. Seckan crni luk sjedinite s mesom, dodajte jaja, senf, so i biber. Grožđe u rakiji na stari način II. Celtis australis Liker od dunja Liker od šumskih jagoda Liker od kadulje Liker od kupina Liker od malina Liker od narančine kore Liker od pelina Liker od ribizla Liker od rogača Liker od ruža II. Evo jedna ljetna pasta jako ukusna i jednostavna: -pasta pene 1 kg ulje i so u vodu, do 10 min kuhati -crvena paprika 1-2 kom.

Svezak 8 17 03 2016 - U toplu čokoladu umešajte kafu i jedan po jedan žumanac, mešajte ručnom žicom dok ne dobijete ujednačenu smesu.


Salata od rotkve i prase!!! — Coolinarika

Isprobajte ih još danas. AMERIČKI KOLAČ POTREBNO JE ZA FIL: 500 g sitnog sira, 2 jaja, 130 g sitnog šećera, vanil šećer ZA TESTO: 120 g brašna, 125 g maslaca, 3 kašike šećera + vanil šećer, 3-4 kašike kakaoa u prahu, 3 kašike mleka FLAZURA: 250 g maslaca, 250 g crne čokolade, 200 g šećera, 60 g brašna, 4 jaja PRIPREMA Prvo napravite fil od sira tako što ćete pomešati sitni sir sa šećerom i jajima i ostavite u frižideru da se hladi. Uključite rernu na 180 stepeni i mali pleh za torte obložite papirom za pečenje. Umešajte sve sastojke za osnovno testo u rastopljeni maslac rukom, ne mikserom i smesu utapkajte na dno pleha. Pecite 15 minuta, dok testo ne dobije mat boju. Izvadite, malo prohladite, na testo staviti fil i sve vratite u frižider dok pripremate čokoladni deo. Za čokoladni deo otopite maslac i čokoladu. U tu smesu rukom ne mikserom! Prelijte preko fil od sira. Rernu uključite na 160 stepeni i tortu pecite oko sata, bez otvaranja. Neka stoji malo u ugašenoj rerni, a zatim je izvadite. U ovom trenutku nikako nemojte da je sečete da biste je probali jer će se vruća čokolada razliti. Torta mora da prenoći i dobro se ohladi. Ukrasite je po želji. NEMAČKI KOLAČ POTREBNO JE ZA FIL: 750 g sitnog sira, 3 jaja, 370 ml mleka, 100 g šećera, 4 kesice pudinga od vanile, 50 g brašna, 50 g putera, rendana kora limuna, vanilin šećer ZA TESTO: 200 g brašna, 100g maslaca, 50 g šećera + 1 kesica vanilinog šećera, jaje, rendana kora limuna PRIPREMA Od navedenih sastojaka zamesite koru. Obložite kalup veličine 26 centimetara, dno i zidove. Fil pravite tako što se izmiksujete sitan sir i mleko. Zatim umutite jaja sa šećerom pa sve sastavite sa sirom. Dodate ostale sastojke i sve dobro sjedinite. Fil sipate na koru, pečete 20 minuta na 200 stepeni u rerni. Izvadite kolač iz rerne da se ohladi 20 minuta, pa ga ponovo pecite još 20 minuta. KOLAČ OD LIMUNA POTREBNO JE rendana korica 3 limuna, 180 g šećera, 80 g maslaca, 4 jaja, prstohvat soli, 80 ml isceđenog soka limuna ZA PODLOGU: 170 g integralnog keksa, 100 g maslaca, vanilin šećer ZA FIL: 2 kesice želatina, 100 ml vode, 500 g sitnog sira, 60 g šećera u prahu, 50 ml soka limuna, kašika rendane kore limuna, tri četvrtine pripremljene marmelade od limuna, 300 ml slatke pavlake ZA DEKORACIJU: 300 ml slatke pavlake, četvrtina marmelade od limuna PRIPREMA Prvo pripremite marmeladu od limuna. Rendanu koricu i šećer stavite u blender i dobro imešajte dok se ne sjedine. Maslac sobne temperature penasto izmešajte i postepeno dodajte pripremljeni šećer s limunovom koricom i jedno po jedno jaje. Dodajte so, sok limuna i stavite na paru stalno mešajući, te kuvajte dok smesa ne postigne temperaturu oko 80 °C oko 10 minuta kuvanja , ali ne sme da počne da vri i da se zgruša. Ohladite najprije na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru. Pripremite podlogu tako što mlevenom integralnom keksu dodate otopljeni maslac i vanil šećer. Kalup za torte 20-22 cm obložite providnom folijom i na dno utisnite pripremljenu masu. Ostavite u frižideru da se stegne. Želatin pripremite kako piše ne kesici. Sitan sir mešajte mikserom pa mu postepeno dodajte šećer, zatim sok limuna, koricu limuna i tri četvrtine pripremljene i hladne marmelade. Želatin umešajte u smesu. Na kraju dodajte šlag od pavlake. Smesu sipajte na ohlađenu koricu od keksa. Ostatak marmelade od limuna rasporedite po kolaču, ostavite u frižideru da se dobro stegne. Kolač izvucite iz kalupa i, ako želite, ukrasite šlagom. Čokoladna torta na novi način: Slatki flert s aromama 02. Probajte već ovog vikenda neki od naših slasnih predloga. VISKI TORTA POTREBNO JE ZA KORE 200 g čokolade, 50 ml viskija, 200 g maslaca, 300 g brašna, 500 g šećera, 4 jajeta, 3,5 dl mleka, kesica vanilin šećera, kesica praška za pecivo, malo soli ZA FIL 700 g čokolade, 500 g slatke pavlake PRIPREMA Izlomite čokoladu i otopite je na blagoj temperaturi sa viskijem. Penasto umutite omekšali maslac sa šećerom, pa dodajte jedno po jedno jaje neprekidno muteći. Kada se sve sjedini, dodajte otopljenu čokoladu, brašno, prašak za pecivo, so i na kraju mleko. Pecite u podmazanom i brašnom posutom kalupu oko 40 minuta na 180 stepeni. Pečenu koru ohladite i rasecite popreko. Za fil izlomite čokoladu, otopite je na pari i dodajte slatku pavlaku. Mešajte dok ne dobijete glatku masu, pazeći da ne provri ili da ne zagori. Trećinu fila odvojte za prelivanje torte, a ostatak dobro ohladite, pa pre filovanja još jednom brzo umutite mikserom. Nafilujte koru, preklopite je i prelijte blago zagrejanom masom koju ste odvojili. Ukrasite po želji i držite tortu na hladnom. KUNTRO TORTA POTREBNO JE ZA KORU 2 jajeta, 70 ml mleka, 70 g brašna, 30 g kakaoa, 70 g maslaca, 150 g šećera, 70 g krupnije mlevenih oraha, pola kašičice sode bikarbone, kašičica praška za pecivo ZA FIL 400 g čokolade za kuvanje, 500 ml slatke pavlake, par kapi kuntro likera ukus pomorandže ZA PRELIV 100 ml toplog mleka, 50 ml kuntro likera, 2 velike kašike neskvika PRIPREMA Maslac i šećer penasto umutite, dodajte jedno jaje i polovinu svih praškastih sastojaka i sjedinite masu. Potom dodajte drugo jaje, mleko i preostale sastojke u prahu, a na kraju i mlevene orahe. Sve dobro izmešajte i sipajte u podmazan kalup na koji ste stavili masni papir. Pecite pola sata na 190 stepeni. Na laganoj vatri ugrejte slatku pavlaku pazeći da ne provri i dodajte izlomljenu čokoladu. Mešajte dok se čokolada ne istopi, a kada sklonite s vatre, dodajte liker. Dobro ohladite masu, a gotovu koru prepolovite i svaki deo natopite s malo toplog mleka u kom ste rastvorili neskvik i dodali liker. Nafilujte tortu i, kada je služite, pored parčeta dodajte kašiku šlaga. FRANCUSKA TORTA POTREBNO JE ZA KORU 6 jaja, 140 g maslaca, 140 g šećera, kesica burbon vanilin šećera, 140 g mlevenih lešnika, 300 g crne čokolade, kašika kakaoa ZA FIL 2 jajeta, 125 g maslaca, 125 g šećera u prahu, kesica burbon vanilin šećera, 100 g mlečne čokolade, kašičica kakaoa, 50 ml slatkog crnog vina PRIPREMA Mikserom penasto umutite maslac s šećerom i vanilin šećerom, pa dodajte jedno po jedno žumance, muteći stalno dok se sve ne ujednači. Dodajte zatim kakao i rendanu čokoladu, a na kraju mlevene lešnike. Posebno umutite belanca u čvrst sneg i lagano mešajući sjedinite s masom od žumanaca i čokolade. Sipajte u kalup koji ste podmazali i posuli brašnom, pa pecite 10 minuta na 250 stepeni, a onda smanjite temperaturu na 200 i pecite još 15 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se kora ohladi. Penasto umutite maslac s šećerom i vanilin šećerom, dodajte žumanca, kakao, otopljenu čokoladu i vino, pa mutite da se sve sjedini. Ovu masu prelijte preko kore u kalupu i stavite da se sve stegne. Raskošni desert: Torte sa lešnicima, sirom i pistaćima 20. TORTA SA LEŠNICIMA POTREBNO JE 115 g omekšalog maslaca, 125 g sitno i fino mlevenih lešnika, 125 g šećera, 4 velika jaja, korica jedne pomorandže, 30 g brašna, 125 g sira rikota, 2 kašike maka, malo soli. Za premaz: 3 kašike pekmeza od kajsija Za posipanje: 50 g rendane tamne čokolade PRIPREMA Rernu zagrejte na 190 stepeni. Okrugli kalup od 24 cm obložite papirom za pečenje i namažite margarinom. Lešnike kratko popecite u rerni i sameljite što sitnije. Mutite omekšali maslac i šećer dok ne pobele, pa dodajte jedan po jedan žumanac, pa pomorandžinu koricu. U to sipajte brašno, i lagano špatulom umešajte rikotu, lešnike i mak. Na kraju umutite posebno belenca,pa i njih lagano špatulom umešajte u smesu. Pecite 25 — 30 minuta. Tortu ohladite i premažite pekmezom koji ste prethodno zagrejali sa 4 kašike vode. Kad se i premaz ohladi, pospite rendanom čokoladom. Poslužite sa kašikom šlaga. GRILIJAŠ TORTA POTREBNO JE Kore: 12 jaja, 12 kašika šećera, 3 kašike brašna, 360 grama samlevenog grilijaša, a to su zapravo 160 grama šećera i 200 grama samlevenih oraha Fil: 5 jaja, 10 kašika šećera, 125 grama čokolade, 250 grama putera, 1 vanilin šećer grilijaš za posipanje: 200 grama šećera, 150 grama seckanih oraha Glazura: 150 grama čokolade, 4,5 kašike ulja PRIPREMA Pripremite prvo grilijaš. Rastopite na tihoj vatri šećer i dodati mlevene orahe. Izručiti na nauljeni tanjir i kad se ohladi, samleti ponovo. Za svaku koru umutiti penasto 4 belanca, dodati 4 kašike šećera, 4 žumanca, kašiku brašna i 120 grama samlevenog grilijaša. Ispeći tri takve korice u četvrtastom plehu obloženom masnim papirom. Za fil mutiti na pari pet celih jaja sa šećerom i vanilin šećerom i na kraju dodati čokoladu. Kad se fil ohladi, umešati puter. Posebno pripremiti još jedan grilijaš za posipanje, tako što ćemo rastopiti šećer i ovog puta mu dodati seckane orahe. Sipati na nauljeni tanjir, i kad se ohladi, usitniti, ali ne previše. Filovati korice pripremljenim filom i svaku obilno posipati grilijašem. Gornju koricu samo premazati filom, kao i celu tortu sa strane. Ostaviti da se malo rashladi u frižideru, pa naneti glazuru od čokolade. Ivice torte ukrasiti preostalim grilijašem. Za čokoladnu borduru umutiti penasto 100 grama putera i 100 grama rastopljene čokolade, pa špricem sa zvezdastim otvorom dekorisati ivice torte. Glazura od čokolade — otopiti na tihoj vatri čokoladu i ulje, izmešati i naneti dugačkim širokim nožem preko ohlađene torte. Kad se glazura stegne, dodatno dekorisati rastopljenom čokoladom bez ulja. KANADSKA TORTA POTREBNO JE Za kore: 150 g čokolade za kuvanje, 150 g šećera, 170 g putera, 5 jaja, 100 g brašna Za krem: 0,5 l mleka, 150 g šećera, 4 kašike gustina, 5 žumanaca, 250 g putera, 100 g bele čokolade PRIPREMA Na pari otopite čokoladu, a jaja odvojte na belanca i žumanca. Penasto umutite puter sa šećerom, pa dodajte jedno po jedno žumance, stalno muteći. Kada se sve dobro sjedini dodajte otopljenu čokoladu i umešajte brašno. Umutite čvrst sneg od belanaca i lagano ga sjedinite s prethodnom smesom. Izlijte u podmazan i brašnom posut okrugli kalup i pecite 50 do 60 minuta na 170 stepeni. Ohlađenu koru podelite na tri dela. Oko 400 mililitara mleka stavite da se na pari kuva sa šećerom. Posebno umutite gustin, žumanca i preostalo mleko i kad se šećer u mleku istopi, kada mleko prokuva, dodajte mu smesu od gustina i žumanaca. Mešajte neprekidno dok se krem ne zgusne, pa sklonite s vatre. Ohlađen krem umutite s puterom i dodajte otopljenu belu čokoladu. Nafilovanu tortu prelijte čokoladom i dekorišite po ukusu. MILKA TORTA POTREBNO JE Za kore: 21 belance, 450 g šećera, 300 g lešnika, 3 kašike pšeničnog oštrog brašna Za fil: 21 žumanac, 3 pudinga od vanile, 6 kašika pšeničnog oštrog brašna, 1 l mleka, 100 g šećera, 250 g maslaca, 2 šlaga, 100 ml mleka, 300 g čokolade s lešnicima, 300 g bele čokolade PRIPREMA Odvojte 7 belanaca i ulupajte ih u čvrsti sneg, a zatim umešajte postepeno 150 g šećera. Sameljite 100 g lešnika, dodajte kašiku brašna i lagano umešajte u sneg. Smesu izlijte u kalup čije ste dno prekrili papirom za pečenje i pecite na 180°C oko 20 minuta. Na isti način s preostalim belancima, šećerom, lešnicima i brašnom napravite još dve kore. Za fil sva žumanca, puding i brašno promešajte. Po potrebi dodajte malo mleka. Preostalo mleko i šećer zakuvajte, odmaknite s vatre i umešajte pripremljenu smesu od žumanaca. Vratite na vatru i uz mešanje kratko prokuvajte. Fil ohladite uz mešanje, a zatim umešajte omekšali maslac. Šlag-penu umutite sa 100 ml mleka. Pripremljeni šlag umešajte u fil, a zatim je podelite na dva dela. U jedan deo, koji čini oko dve trećine fila, umešajte crnu, a u drugi deo belu topljenu čokoladu. Prvu koru premažite sa tamnim filom, stavite koru pa premažite žutim filom, zatim stavite treću koru i čitavu tortu premažite preostalim crnim filom. MOCART TORTA POTREBNO JE Kore: 4 jaja, 100 grama šećera, 1 burbon vanilin šećer, 100 grama brašna, 75 g gustina, 2 kašičice praška za pecivo, 50 ml ruma ili konjaka za čokoladni fil: 500 ml slatke pavlake, 100 g mlečne čokolade, 150 g nugata ili nutelle, 50 g rendane crne čokolade fil od pistaća: 150 ml slatke pavlake, 100 g bele čokolade, 50 g mlevenih pistaća, 25 g seckanih pistaća za zelenu boju, za gornji sloj i ukrašavanje: 150 g marcipana, 50 g šećera u prahu, 50 g rendane gorke čokolade, mleveni pistaći i ulupana sl. Muteći dodavati jedno po jedno žumance. Zatim umešati prosejanu mešavinu brašna, praška za pecivo i gustina. Biskvit peći u plehu veličine 26 cm na 175 stepeni, 30 minuta. Ohlađeni biskvit prerezati na 3 kore i dobro ih pokapati rumom. Za crni fil u mlaku pavlaku dodati čokoladu i nugat, pustiti da se rastopi. Dobro ohladiti, a zatim ulupati i dodati rendanu čokoladu. Za fil od pistaća u mlakoj pavalaci rastopiti belu čokoladu. Dobro ohladiti i čvrsto ulupati, pa dodati pistaće. Donju koru premazati zelenim filom. Preklopiti srednjom, premazati sa pola čokoladnog fila, staviti gornju koru, lagano pritisnuti i premazati celu tortu ostatkom čokoladnog fila. Marcipan umesiti sa šećerom u prahu i razvaljati ga u veličini torte i prekriti je. Obod posuti gorkom čokoladom. Takođe ukrasiti ulupanom slatkom pavlakom i posuti mlevenim pistaćima. Otopiti puter i čokoladu na pari, pustiti da se prohladi. Kalup namastiti sa puterom ili margarinom, posuti sa mrvicama. Žumanca umutiti mikserom sa šećerom, dodati brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer, mrvice, pržene lešnike samlevene sitno, otopljenu čokoladu i belanca. Pripremljenu smesu staviti u rernu na 200 stepeni oko 30 minuta. Potom, pomešati sir i nutelu, u to dodati šlag od slatke pavlake. Otopiti 200 grama čokolade sa uljem na pari i koristiti za ukrašavanje. Ostatak čokolade ostavite, jer će vam trebati za dalje. Ohlađeni biskvit iseći na tri kore. Prvu koru malo umočiti u neskvik, preliti je u tankom mlazu čokoladom koja je ostala, posuti malo mlevenih lešnika i napolitanki, filom, te ponoviti postupak sve do gornje kore. Sa ostatkom kreme premažite tortu i dekorišite s onih 200 grama čokolade. BAJADERA TORTA POTREBNO JE Biskvit: 8 jaja, 8 kašika kristal šećera, 3 kašike kakaoa, 5 kašika oštrog brašna Fil: 300 grama mlevenog keksa plazma, 300 ml mlakog mleka, 250 grama putera, 250 grama šećera u prahu, 150 grama proprženih mlevenih lešnika, 2 paketića vanilin šećera Glazura: 5 kašika šećera, 5 kašika mleka, 5 kašika vode, 1 kašika ulja, 20 grama putera, 4 kašike kakaoa PRIPREMA U šam od belanaca i šećera dodajte žumanca i umešajte brašno i kakao. Pecite na 180 stepeni dok se biskvit ne odvoji od kalupa. Ohladiti i iseći na 3 dela. Fil pripremiti tako što se penasto umuti puter sa šećerom u prahu, te mu se doda keks koji ste prelili mlekom i u koji ste dodali vanilin šećer. U ovu smesu dodajte mlevene lešnike. Sve sastoje za glazuru stavite u posudu i zagrejte do vrenja, pa mlakom glazurom prelijte tortu i ostavite je par sati u frižideru da se i glazura stegne. BEZE TORTA POTREBNO JE 6 belanaca, 300 g šećera, 2,5 kašike kakaoa Za fil: 200 g rastopljene čokolade, 6 žumanaca, kašika instant kafe u prahu, kašika vode, 600 ml ulupane slatke pavlake, crna čokolada. PRIPREMA Ulupajte belanca sve dok ne dobijete čvrst šne. Postepeno dodajte šećer, mešajući mikserom neprekidno nakon svakog dodavanje. Mutite 5 do 10 minuta dok šne ne postane staklast. U šne dodajte kakao. Mešajte lagano špatulom, ujednačite masu da bude bez grudvica. Zagrejte rernu na 150. Četiri okrugla pleha od 22 cm obložite papirom za pečenje. Pecite kore dok ne postanu blede, oko 45 minuta. Dodajte žumanca i sve dobro umutite mutilicom. Dodajte i kafu rastopljenu u vodi. Mutite dok ne dobijete gustu smesu. Zatim umutite u sve to umućenu slatku pavlaku i mešajte dok ne dobijete čvrtu mešavinu. Tortu završite sa filom preko kog možete da prelijete topljenu čokoladu ili kakao. Salate kao glavno jelo 02. Evo nekoliko ideja kako salata može da vam zameni glavno jelo. Odlične su i ukoliko imate iznenadne goste, a najbolja stvar je što možete da ih poslužite i sutra, biće ukusne. CEZAR SALATA POTREBNO JE 4 pileća filea od po 150 g , so, biber, 5 kašika ulja, 4 kriške tost-hleba, 2 srca rimske salate, šargarepa, veza mladog crnog luka, 250 g punomasnog jogurta, 100 g majoneza za salatu, kašičica srednjeljutog senfa, šećer, nekoliko kapi limunovog soka, 50 g rendanog parmezana PRIPREMA Natrljajte piletinu solju i biberom i pržite na dve kašike ulja na srednjoj temperaturi oko 10 minuta. Isecite tost na kockice, dodajte 3 kašike ulja u masnoću u kojoj se pržilo meso, pa propržite hleb da porumeni. Iscepkajte salatu na sitnije komade, a šargarepu krupno izrendajte. Mladi crni luk isecite na kolutove. Pomešajte jogurt, majonez i senf, a zatim posolite, pobiberite, dodajte šećer i limunov sok. Isecite meso na tanke šnite, pomešajte sastojke za salatu i hleb, servirajte na tanjirima i pospite prelivom, biberom i izrendanim parmezanom. KUPUS SA PILETINOM POTREBNO JE Pola glavice kupusa oko 800 g , 2 crna luka, 50 ml+1 kašika ulja, šargarepa, kašičica sušenog majorana, kašičica instant bistre supe, 4 kašike vinskog sirćeta, malo šećera, so, biber, 400 g belog mesa, 50 g mesnate slanine, konzerva 425 ml krupnog pasulja, 3 kašike salsa sosa iz flašice PRIPREMA Kupus iseckajte na rezance. Luk iseckajte na kockice. U dubljem sudu zagrejte 50 ml ulja i propržite luk, šargarepu i majoran. Dodajte 200 ml vode, pustite da provri i dodajte kocku supe. Sklonite sud sa ringle i dodajte sirće. Začinite šećerom, solju i biberom, pa vrelo prelijte preko kupusa i ostavite da se malo prohladi. Jako izgnječite rukama i ostavite da stoji najmanje četiri sata. Kašiku ulja zagrejte u tiganju i na njemu propržite seckanu piletinu. Izvadite meso iz tiganja. Sečenu slaninu propržite na ulju na kome je prethodno proprženo meso. Izvadite iz tiganja i ostavite na papirnom ubrusu da se ocedi. Pasulj izvadite iz konzerve, ocedite i operite. Meso, pasulj, salsa sos i slaninu pomešajte s prethodno pripremljenim kupusom. SOČIVO I KROMPIRIĆI POTREBNO JE 250 g krupnog sočiva, velika šargarepa, manji praziluk, so, 300 g krompira, 4 kašike maslinovog ulja, biber, pomorandža, 2 kašike vinskog sirćeta, 1-2 kašike meda, 100 g endivije ako želite PRIPREMA Sočivo operite u cediljci i kuvajte u kipućoj vodi oko 30 minuta. U međuvremenu šargarepu oljuštite, operite i iseckajte na sitne kockice. Praziluk očistite, operite i takođe iseckajte na kockice. Oko 5 minuta pre kraja kuvanja seckanu šargarepu i praziluk dodajte u sočivo. Krompir oljuštite, operite i isecite na manje kocke. U tiganju zagrejte 2 kašike maslinovog ulja i na njemu oko 10 minuta propržite krompir uz mešanje. Začinite solju i biberom. Sok pomešajte sa sirćetom, solju, biberom i medom i mešajte dok se dobro ne sjedini. Dodajte 2 kašike maslinovog ulja. Endiviju očistite, operite, ocedite i iskidajte na komadiće. Sočivo ocedite u cediljci. Pomešajte krompir, sočivo i preliv sa sokom od pomorandže, još jednom dobro posolite i pobiberite. Ukoliko želite dodajte endiviju i servirajte. CVEKLA SA ORASIMA POTREBNO JE 500 g cvekle, glavica crnog luka, 40 g očišćenih oraha, 2 kašike balzamiko sirćeta, 4 kašike crnog vina, so, biber, malo šećera, 4 kašike orahovog ulja, 100 g potočarke, glavice radiča, 200 g kozijeg sira PRIPREMA Cveklu dobro operite, nalijte vode da ogrezne i kuvajte oko 30 minuta. Luk oljuštite i iseckajte na kockice. Pomešajte sirće, vino, so, biber i šećer. Salate očistite, operite i ocedite. Radič iskidajte na komadiće. Koziji sir isecite na komadiće veličine kašičice. Cveklu ocedite, ohladite i oljuštite. Isecite je na tanke listiće. Pomešajte cveklu i prethodno pripremljene salate pa polako dodajte prethodno pripremljeni preliv. Ukrasite salatu komadićima sira i pospite orasima. Postoji toliko ukusnih specijaliteta koje ćete začas pripremiti od ove jeftine namirnice. Ukusna čorbica, lazanje, razno nadeveno povrće… Probajte, nećete se pokajati. ĆUFTE U POVRĆU POTREBNO JE ZA ĆUFTE 500 g mlevenog mesa, bajata kifla, glavica crnog luka, jaje, kašika seckanog peršuna, so, biber, začinskom paprika ZA POVRĆE glavica crnog luka, crvena paprika, tikvica, 300 g smrznutog graška, 2 paradajza, 200 ml paradajz soka, 200 ml supe od kocke, kašičica origana, so, biber PRIPREMA Na ulju propržite obe glavice crnog luka, pa polovini omekšalog luka dodajte peršun i sastavite s mlevenim mesom. Kiflu potopite u malo vode, ocedite i dodajte mesu. Zamesite smesu s jajetom, solju, biberom i začinskom paprikom. Oblikujte ćufte i kratko pržite na zagrejanom ulju. Kad ćufte porumene, izvadite ih i ostavite sa strane. U drugu polovinu omekšalog luka dodajte na štapiće iseckanu papriku, prepolovljene kolutove tikvice i odmrznuti grašak. Sve dinstajte naliveno paradajz sokom i supom. Kada povrće omekša, dodajte paradajz isečen na kriške i ćufte, posolite, pobiberite i pospite origanom. Ukoliko je sos redak, umešajte kašiku gustina. VEKNA OD MESA SA PIREOM POTREBNO JE ZA VEKNU 600 g mešanog mlevenog mesa, 100 g mesnate slanine, glavica crnog luka, 3 kriške bajatog hleba, 2 jajeta, kašika blagog senfa, 4 kašike kečapa, so, biber, začinska paprika ZA PIRE 500 g krompira, 100 ml mleka, kašika maslaca, muskatni oraščić, so PRIPREMA U dubljoj posudi izmešajte meso i sitno iseckanu slaninu. Kriške hleba potopite u malo vode, ocedite i sastavite s mesom. Seckan crni luk sjedinite s mesom, dodajte jaja, senf, so i biber. Homogenu smesu oblikujte u veknu u odgovarajući podmazani kalup i premažite je kečapom pomešanim sa začinskom paprikom. Pecite oko 35 minuta na 180 stepeni. U međuvremenu skuvajte krompir, ocedite, izgnječite i začinite mlekom, maslacem, nastruganim muskatnim oraščićem i soli. Od pirea oblikujte kuglice kašikom za sladoled. MUSAKA OD REZANACA POTREBNO JE 500 g makarona, 500 g mlevenog mesa, glavica crnog luka, ulje, so, biber, peršun, 100 g maslaca, 4 kašike brašna, 400 ml mleka, 200 ml neutralne pavlake, 2 jajeta, so, biber, 100 g rendanog kačkavalja PRIPREMA Makarone obarite u posoljenoj vodi i procedite. Na ulju izdinstajte seckani crni luk, dodajte mleveno meso i začine. U podmazani sud rasporedite polovinu obarenih makarona, odozgo stavite meso i preko poređajte preostale makarone. Zagrevajte mleko, maslac i neutralnu pavlaku. Kad provri, skinite s vatre i umešajte jaja koja ste prethodno izmešali s brašnom i pola čaše vode. Posolite, pobiberite i vratite na vatru da se još malo prokuva. Ovim sosom prelijte složenu musaku, pospite rendanim kačkavaljem i pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Pripremljeni sos preliti preko musake. Kad porumeni, izvadite, isecite na kocke i servirajte. I slano i slatko: Recepti za savršen rođendan 01. Danas imate dva sata nakon posla da pripremite gozbu i gosti su već na vratima. Ovo su recepti s kojima ćete uštedeti na vremenu, a goste nećete izneveriti. IZDAŠNA SALATA SA PLODOVIMA MORA POTREBNO JE 4 paradajza, konzerva tunjevine, šoljica pirinča, tri jajeta, maslinovo ulje, crni luk, škampi po želji PRIPREMA Pirinač perite u hladnoj vodi sve dok voda ne postane bistra, skuvajte i ohladite. Tvrdo obarite jaja, pa od 2 žumanaca i maslinovog ulja napravite majonez. Dodajte sitno sečena belanca, umešajte pirinač. Odozgo postavite oceđenu tunjevinu, seckani crni luk i paradajz i jedno preostalo jaje, a potom posolite i pobiberite po ukusu. Možete dodati nekoliko škampi. BRZA PICA SA SALAMOM POTREBNO JE 100 g sitnih šampinjona, glavica crnog luka, 2 paradajza, origano, 8 zemički, 100 g pavlake, 60 g tanko sečene salame, 100 g fete, kašika ulja, so, biber. PRIPREMA Prepolovite šampinjone, a crni luk isecite na rebarca. Paradajz isecite na kolutove. Zagrejte ulje na tiganju. Propržite šampinjone i crni luk. Dodajte so, biber i origano i sve zajedno kratko propržite. Dodajte so i biber u pavlaku i namažite prepolovljene zemičke. Odozgo poređajte šampinjone, crni luk, paradajz i salamu. Fetu izmrvite pa pospite zemičke. Pecite 10-15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. BRZA TORTA POTREBNO JE 300 g piškota, 4 žumanca, 1,2 l mleka, 2 vanil šećera, 44 g šećera, 100 g tamne čokolade za kuvanje, 100 g bele čokolade za kuvanje, 100 g mlevenog keksa, kesica nes kafe, puding od vanile, 200 g maslaca. Šlag: 3 jaja, 100 g šećera, veća kašika gustina, 200 ml pavlake za šlag, 4 kašike kakaoa. PRIPREMA U 6 dcl mleka staviti vanil šećer i pustite da prokuva. Umutiti žumance sa šećerom, dodati gustin, puding i 400 ml mleka i sve to dodati u vrelo mleko i skuvati kao puding. Ohladiti fil, a zatim ga sjediniti sa umućenim maslacom. Fil podeliti na tri dela: u jedan staviti keks, u drugi otopljenu čokoladu i u treći otopljenu belu čokoladu. U dva dl toplog mlijeka staviti instant kafu. Piškote umačiti u kafu i ređati u pleh sa unutrašnje strane. Pleh je dole obložen papirom za pečenje. Svaku piškotu malo skratiti. Kad je to završeno, staviti jednu po jednu fil. Šlag: Umutiti jaja sa šećerom, dodati gustin i to kratko ukuvati na pari. Kad je fil hladan, dodati pomalo slatke pavlake, mutiti, dodati kakao. I sve preliti preko torte. Staviti tortu u frižider da se stegne i poslužiti. VOĆNA TORTA POTREBNO JE pakovanje kora za rozen tortu, 1 kg jagoda, 500 g šlaga, 3 dl hladne kisele vode, 2 kisele pavlake, 200 g sećera u prahu PRIPREMA Čišćene jagode secite na kolutove debljine 2-3 mm. Umutite slag sa hladnom kiselom vodom pa dodajte umućenu pavlaku sa šećerom u prahu. Koru premažite šlagom, preko šlaga stavite drugu koru pa opet premažite šlagom. Na šlag poređajte jagode, a preko njih stavite još malo šlaga da bi se sledeća kora bolje zalepila. Filujte tako svaku koru, a na svaku drugu stavljajte i jagode. Završite sa šlagom i ukrasite jagodama. Za bešamel: 2 velike kašike brašna, 2 dl mleka, 100 g sira, so, biber, origano, 100 g kiselog kupusa ribanca. PRIPREMA Na ulju ispržiti sitno seckani luk, nakon 5 minuta dodati narendanu šargarepu, pržiti na laganoj vatri dok ne omekša po potrebi doliti malo vodei. Dodati meso i pržiti poklopljeno 15 min. Zatim dodati ostale sastojke, beli luk i peršun, pržiti još 20 minuta. Za bešamel zagrejati ulje i dodati brašno pa pržiti uz mešanje da dobije svietlosmeđu boju. Doliti vruće mleko i mešati da se ne stvore grudice. Dodati so i začine, kuvati na laganoj vatri 10-ak minuta. Skloniti s vatre i dodati 100 g ribanca. U pleh staviti ulje i slagati red testa, zaliti bešamelom i gore staviti umak. Posuti narendanim sirom i peći 30 minuta na 180 stepeni. Bešamela mora biti dosta za prvi red da ne zagori. PRIPREMA Kalup za mafine premažite mašću. Pomešajte brašno, so, biber i luk. U drugoj posudi razmutite jaja, mleko i maslac. Sipajte mokre sastojke u posudu sa suvima i sve dobro pomešajte. Napunite kalupe gotovo do kraja pa svaki pospite sirom. Pecite deset minuta na 230 stepeni, pa temperaturu snizite na 180 stepeni. Pecite još deset minuta. Šnicle na 3 načina 30. Evo tri predloga kako da uvedete nove ukuse u vaš nedeljni meni. ĆUREĆE ŠNICLE PUNJENE KAČKAVALJEM POTREBNO JE 750 g krompirića, 150 g šargarepe, mali crni luk, 150 g tikvica, kašika + 100 ml ulja, so, biber, 2 ćureće šnicle od po 125 g , 4 deblje šnite kačkavalja, jaje, 2 kašike brašna, 100 g prezli, 2 kašike putera, čačkalice PRIPREMA Operite krompir i kuvajte u vodi 12-15 minuta. U međuvremenu oljuštite šargarepu i luk. Oljuštite i operite tikvice. Tikvice, šargarepu i luk sitno iseckajte. Zagrejte jednu kašiku ulja na tiganju i dinstajte u njemu povrće oko 3 minuta. Začinite solju i biberom. Izvadite i ostavite da se prohladi. Operite ćureće šnicle i osušite ih papirnim ubrusom. Na polovinu svake šnicle stavite po jednu kašiku povrća i jednu šnitu kačkavalja. Preklopite i pričvrstite čačkalicama. Umutite jaje, dodajte so i biber. Ćureće šnicle prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaje i na kraju u prezle. Ocedite krompir, prelijte hladnom vodom i oljuštite. Oko 100 ml ulja stavite u dublji tiganj, a zatim na zagrejanom ulju pržite šnicle oko 4 minuta sa svake strane. Izvadite iz tiganja i ostavite da se dobro ocedi na papirnom ubrusu. Zagrejte puter u tiganju i pržite u njemu krompiriće oko 5 minuta da porumene. Ostatak povrća stavite u tiganj i zagrejte ga neprestano mešajući. Šnicle servirajte sa prilogom od povrća i krompirićima. ŠNICLE SA INĆUNIMA POTREBNO JE 4 svinjske šnicle od po 200 g , 2 kašike putera, so, crni biber, 8 fileta inćuna iz tegle , 2 kašike kapra, mirođija Salata: 100 g cvekle iz tegle , 4 kuvana jajeta PRIPREMA Operite šnicle i dobro ih osušite papirnim ubrusom. Puter zagrejte na tiganju i pržite šnicle sa obe strane po 4 minuta. Začinite solju i biberom. Izvadite meso iz tiganja i ostavite na toplom mestu. U vreloj masti ispržite jaja na oko. Na tanjiru servirajte po jednu šniclu i ukrasite inćunima i mirođijom. Salata: Cvekla, lapar i po kuvano jaje. ŠNICLE SA PEČURKAMA POTREBNO JE 500 g malih šampinjona, 2 crna luka srednje veličine, 250 g koktel-paradajza, 3 kašike ulja, 4 tanke svinjske šnicle od po 100 g , so, biber, kašika brašna, kondenzovano mleko 170 g ili malo slatke pavlake, kašika + pola kašičice instant goveđe supe, pola veze peršuna, 2 kašike vinskog sirćeta, 200 g zelene salate PRIPREMA Očistite pečurke, a crni luk iseckajte na kockice. Paradajz presecite na pola. Zagrejte ulje u tiganju i pecite na njemu šnicle 3-4 minuta sa obe strane. Ostavite na toplom mestu. Pečurke i polovinu količine crnog luka dinstajte oko 5 minuta u ulju u kome ste pekli šnicle. Začinite, pospite brašnom i zagrejte. Postepeno i uz mešanje dolivajte četvrtinu litre vode i kondenzovano mleko. Kad proključa, dolijte 1 kašiku supe, promešajte, poklopite i ostavite da se krčka oko 5 minuta. Pet kašika vode, sirće i ostatak crnog luka prokuvajte, pa dolijte pola kašičice supe. Pomešajte sa paradajzom i salatom. Meso stavite na tanjir, prelijte pečurkama u sosu i ukrasite peršunom. Obradujte ukućane za večeru: 5 neobičnih, slanih pita 30. Ako se odlučite za neki od ovih recepata sigurno nećet zažaliti. KESEDILJAS POTREBNO JE 4 tortilje, 20 dl topivog sira po izboru, po ukusu svežih paprika različitih boja, 250 g šampinjona, manja glavica luka, 2 češnja belog luka, malo ulja ili maslaca, so, meksički začini po izboru čili paprika, kajenski papar PRIPREMA povrće i šampinjone propržiti na luku i belom luku. Začiniti da bude pikantno. Svaku tortilju premazati samo s jedne strane uljem ili rastopljenim maslacem. Zagrejati gril tiganj i položiti tortilju na tavu s namašćenom stranom prema dole. Kada se malo zagreje, rasporediti dosta sira, staviti nadev ne stavljati previše da ne budu predebele i rasporediti ravnomerno još sira po vrhu, te staviti drugu tortilju tako da namašćena strana bude prema gore. Dobro pritisnuti gornju tortilju da sir poveže sve skupa i pustiti da se peče dok s donje strane lepo ne porumeni, odnosno dok ne ostanu tragovi gril rešetki. Zatim pažljivo preokrenuti na drugu stranu. Peći dok ne porumeni. Umesite sve sastojke i oblikujte kuglu. Umotajte je u prozirnu foliju i ostavite sa strane. Za to vreme pomešajte jaja, pavlaku, krem freš, so, biber i kim, pa ostavite sa strane. Razvaljajte testo i stavite u lim i pospite narendanim sirom. Preko stavite prepolovljeni paradajz, tikvice narezane na trakice i nadev od pavlake. Sve pospite bosiljkom i pecite 40 minuta. Na kraju dodajte još bosiljka i poslužite. PITA OD KROMPIRA I PRAZILUKA POTREBNO JE 2 šoljice brašna, 150 g maslaca, žumance, 2 kašičice vode, 2 kašičice ruzmarina, praziluk, 200 g krompira, 100 g fete, 2 češnja belog luka, jaje, ruzmarin za posluživanje. PRIPREMA Ugrejte rernu na 200 stepeni. Izmešajte maslac i brašno dok ne dobijete teksturu sličnu hlebnim mrvicama. Dodajte žumance, vodu i ruzmarin. Mešajte dok se sve ne sjedini i pretvori u testo. Razvaljajte testo i stavite u lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Ostavite u frižideru 30 minuta. Skuvajte praziluk i krompir na pari, premestite u drugu posudu pa dodajte fetu i beli luk. Pospite naseckan praziluk preko testa u limu. Poređajte tanke komade kuvanog krompira preko praziluka. Začinite solju i biberom. Premažite jajem i pecite 30 minuta, pospite ruzmarinom i poslužite. Soli dodajete po ukusu - u zavisnosti od toga koliko je slan kajmak. Uzimati po dve kore, na prvu kanuti par kapi ulja i razmazati, preklopiti, pa na drugu namazati dve kašike fila, krajeve ostaviti prazne. Stranične delove preklopiti prema unutra, pa zamotati u štapiće. Gotove štapiće ređati u pleh. Premazati ih ostatkom fila i obilno posuti palentom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 C oko pola sata. PITA SA MESOM POTREBNO JE 600 g kora za pitu, 500 g mlevenog mesa, glavica luka, malo ulja, 3 tvrdo kuvana jaja, biber, suvi biljni začin, crvena začinska paprika PRIPREMA Na ulju prodinstajte iseckan luk i meso, te začinite solju, biberom, suvim biljnim začinom i paprikom. Sklonite s vatre i kada se meso prohladi, narendajte kuvana jaja. U podmazan pleh slažite po dve kore, a onda pospite mlevenim mesom. Kada složite pitu, oštrim nožem isecite na parčad. Umutite jaja, pavlaku i kiselu vodu, pa prelijte pitu i ostavite dva sata da kore upiju preliv. Zagrejte ulje i kašikom sipajte po linijama parčića koje ste isekli nožem. Pitu pecite oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Preliv: 5 jaja, 200 ml kisele vode, 200 ml ulja, 200 ml kisele pavlake. Ukusna večera: Zapečene pečurke sa sirom 29. PRIPREMA Zagrejte rernu na 200°C. Pečurke stavite u pleh za pečenje, pospite belim lukom i majčinom dušicom i prekrijte tankim kriškama sira. Pomešajte mrvice hleba i peršun pa pospite po pečurkama. Pecite u pećnici od 15 do 20 minuta. Poslužite s rukolom prelivenom limunovim sokom i maslinovim uljem. Zapečeni spanać sa sirom 29. Spanać ocediti i u međuvremenu u posebnoj posudi rastopiti maslac, dodati brašno i mleko ovo je bešamel umak. Dodati so, biber i muskatni orah kao opciju, i kuvati oko 5 minuta treba da bude jednolična masa bez grudvica uz stalno mešanje. U posudu za pečenje izmešati zajedno spanać, bešamel i dodati 20 dg rendanog sira. Po želji može da se doda i malo parmezana. Staviti u zagrejanu rernu na 180ºC oko 20 minuta. Međutim, knedle u različitim krajevima sveta izazivaju raličite asocijacije. Pogledajte kako knedle spremaju Italijani, Nemci, Francuzi i Englezi. Mogu da budu savršen prilog, ali i glavno jelo. Krompir ocedite, prelijte hladnom vodom, oljuštite i, dok je još vruć, izgnječite. Dodajte griz i ostavite da odstoji 15 minuta. Otopite 30 g putera na vatri, dodajte 30 g brašna i propržite. Dodajte supu i mleko. Kad proključa, kuvajte na tihoj vatri još oko pet minuta. Masi od krompira dodajte 150 g brašna, 30 g putera, jaje i žumance i zamesite. U masu umesite i sir. Od testa formirajte 24 mini knedlice. Stavite slanu vodu da proključa, u nju ubacite knedle, skinite s vatre i ostavite da stoje 10 minuta. Mladi luk isecite na komade, a kobasicu na komadiće. Knedle ocedite, na tiganju zagrejte 1 kašiku putera i na njemu propržite knedle. U drugom tiganju zagrejte kašiku putera i na njemu propržite kobasicu i luk. Sos od senfa još jednom zagrejte. Knedle servirajte s kobasicama i povrćem. Sos od senfa poslužite u činijicama. ITALIJANSKE KNEDLE POTREBNO JE 750 g belog krompira, 6 suvih paradajza, 75 g oštrog pšeničnog griza, 150 g brašna, 1 jaje + 1 žumance, 30 g + 1 kašika putera, so, vezica nane i malo parmezana PRIPREMA Krompir kuvati oko 20 minuta. Paradajz iseći na sitne kockice. Krompir ocediti, preliti hladnom vodom, oljuštiti i dok je još vruć izgnječiti. Dodati griz, sjediniti masu i pustiti 5-10 minuta da naraste. Dodati brašno, jaje, žumance i puter i zamesiti glatko testo. Začiniti solju, dodati paradajz i kratko izmesiti. Od testa vlažnim rukama formirati 12 knedli. Staviti puno slane vode da provri, ubaciti knedle, skinuti s vatre i ostaviti da stoje 15 minuta. Posuti ih nanom i parmezanom. Odličan su prilog šniclama. KNEDLE SA PAČETINOM I JABUKAMA POTREBNO JE 750 g belog krompira, 75 g oštrog pšeničnog griza, 150 g brašna, 1 jaje + 1 žumance, 40 g + 1 kašika putera, so, strugani muskatni oraščić, 600 g celera, 2 jabuke, 2-3 kašike soka od limuna, 2 pačija bataka oko 320 g , 250 g čorbe. PRIPREMA Krompir kuvati oko 20 minuta, ocediti, preliti hladnom vodom, oljuštiti i izgnječiti dok je još vruć. Dodati griz, sjediniti masu i ostaviti oko 15 minuta da naraste. Zamesiti sa brašnom, jajetom i žumancetom. Začiniti solju i muskatnim oraščićem. Od testa napraviti dve velike knedle. Pustiti slanu vodu da proključa, spustiti knedle u nju, skinuti s vatre i ostaviti ih u vodi 40 minuta. Celer naseckati na kockice, jabuke na tanke kriške i sve poprskati sokom od limuna. Batake pržiti sa svih strana oko sedam minuta, pa ih u vatrostalnom sudu peći oko 1 sat u rerni na 200 stepeni. Nakon pet minuta dodati 125 ml vode. Jabuke prodinstati 2-3 minuta na kašiki rastopljenog putera, izvaditi i ostaviti da stoje na toplom. U istoj masti propržiti celer. Razrediti čorbom i pustiti da se krčka oko pet minuta. Meso skinuti s kostiju i naseckati na listiće. Ubaciti u sos od celera, promešati, dodati i jabuke. Sipati kutlaču sosa i staviti knedlu. LOPTICE OD MLEVENOG MESA POTREBNO JE 750 g krompira, 150 g mešanog mlevenog mesa, 2 kašike švapskog sira, 1 kašičica paradajz-pirea, 1 kašika prezli, so, biber, slatka aleva paprika, 75 g oštrog pšeničnog griza, 150 g brašna, 1 jaje plus jedno žumance, 30 g putera, glavica crnog luka, čen belog luka, kašika maslinovog ulja, 500 g paradajza iz konzerve, malo šećera, veza peršuna PRIPREMA Kuvajte krompir oko 20 minuta. U međuvremenu zamesite mleveno meso, švapski sir, paradajz pite i prezle, pa dodajte so, biber i papriku. Krompir ocedite, prelijte hladnom vodom, oljuštite i dok je vruć izgnječite. Dodajte griz i ostavite da odstoji 15 minuta. Brašno, jaje, žumance i puter dodajte u masu i zamesite glatko testo. Dodajte so, a zatim vlažnim rukama oblikujte 16 knedli. U svakoj od njih napravite udubljenje, napunite ih mlevenim mesom i zatvorite testom. Skuvajte slanu vodu, a kad proključa skinite s vatre, ubacite knedle i ostavite da odstoje 15 minuta. Oljuštite crni i beli luk, crni luk iseckajte, a beli izgnječite. Na zagrejanom ulju propržite luk, a zatim dodajte paradajz. Kad proključa, dodajte so, biber i šećer. Ostavite da se krčka oko 5 minuta. Knedle izvadite iz vode i ostavite da se dobro ocede. Zatim ih uvaljajte u peršun i servirajte na paradajz sosu. Pravi se lako, a jede sa slašću. Mi vam predlažemo 5 novih kombinacija ukusa. ČIZKEJK SA ŠUMSKIM VOĆEM POTREBNO JE 400 g keksa, 200 g maslaca, kašika soka od narandže, 500 g sira za torte, 300 g slatke pavlake, 150 g šećera u prahu, 125 g bele čokolade, želatin, aroma vanile, 500 g šumskog voća, preliv za torte PRIPREMA Sameljite keks, dodajte maslac i kašiku soka od narandže, a zatim mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Smesu stavite u kalup i ostavite da se hladi u frižideru oko 30 minuta. Sir stavite u veću posudu, dodajte aromu vanile, šećer u prahu i to dobro izmešajte. Istopite na pari belu čokoladu i polako je sipajte u smesu sa sirom. Promešajte i stavite u frižider da se hladi 20 minuta. Kada se ohladi, u smesu dodajte slatku pavlaku. Želatin pripremite prema uputstvu na kesici, a zatim ga sipajte u ovaj kremasti fil. Smesu sa keksom koju ste pripremili premažite filom, odozgo rasporedite voće i stavite preliv za torte. Ostavite preko noći u frižideru, skinite kalup i poslužite. BRZI ČIZ SA JAGODAMA POTREBNO JE 150 g keksa, 150 g margarina, 250 ml slatke pavlake, 100 g maskarpone sira, 200 g jagoda, 100 g šećera PRIPREMA Margarin otopiti, pa ga sjediniti sa keksom. U kalupu oblikovati koru od ove smese. Umutiti pavlaku i sir pa staviti preko kore i ravnomerno rasporediti. Šećer, jagode i 300 g vode kuvati dok se ne zgusne masa pa preliti preko kolača. Dobro ohladiti pre služenja. NUTELA ČIZKEJK POTREBNO JE 75 g putera, 400 g nutele, 100 g pečenog iseckanog lešnika, 500 g krem sira, 60 g šećera u prahu PRIPREMA Izmrvite puter i dodajte veću kašiku nutele i dobro promešajte dok sve ne postane gusta smesa. Potom dodajte 25 g lešnika i promešajte. Sve to postavite u posudu i ostavite u frižider da se hladi. U pleh u kojem će se nalaziti kolač pomešajte krem sir i šećer u prahu, a zatim dodajte preostalu nutelu i sve promešajte. Zatim uzmite prethodno pripremljenu smesu iz frižidera i pospite je preko. Preostalih 75 g lešnika dobro izmrvite i pospite, a kolač ostavite u frižideru najmanje 4 sata pre služenja. ČIZKEJK SA MALINAMA POTREBNO JE 300 g mlevenog keksa, 2 dl mleka, 100 g maslaca, 500 g slatke pavlake, kisela pavlaka, kesica želatina, 100 g šećera, 300 g smrznutih malina PRIPREMA Umutiti 300 g mlevenog keksa sa 2 dl mleka i 100 g maslaca. Od dobijene smese napraviti koru. Za fil umutiti 500 g slatke pavlake sa jednom kiselom pavlakom i smesu staviti preko kore. Rastvoriti jednu kesicu želatina sa 4 kašike vode i ostaviti da odstoji deset minuta. Potom dodati 100 g šećera, rastopiti na šporetu i dodati 300 g smrznutih malina. Kuvati uz povremeno mešanje dok se maline ne istope. Kada se glazura dobro ohladi preliti preko fila. ČIZKEJK SA VIŠNJAMA POTREBNO JE 200 g mlevenog keksa, 125 g maslaca, 2 kašike meda, 300 g sirnog namaza, 160 g šećera u prahu, 250 ml biljne slatke pavlake, kašika soka od limuna, kesica želatina u prahu, belog, kesica želatina u prahu, crvenog, 300 g višanja, 200 ml soka ili vode, 4 kašike šećera PRIPREMA Mleveni keks, maslac i med sjediniti u kompaktnu masu. Na dnu kalupa 25-26 cm , kome se otvaraju stranice, staviti masu od keksa. Sirni namaz izručiti u odgovarajuću posudu, dodati šećer u prahu i izmiksati, a onda dodati sok od limuna. Posebno izmiksati slatku pavlaku i onda je umešati u smesu sa sirom. Jednu kesicu želatina spremiti prema uputstvu sa kesice. Kada je želatin nabubreo, malo ga par sekundi zagrejati na ringli da se otopi, a onda ga sipati u fil sa sirom. Fil preručiti u kalup i sipati preko keksa. Izravnati i ostaviti u frižider da se ohladi. U međuvremenu spremiti preliv sa višnjama. Želatin spremiti prema uputstvu sa kesice i ostaviti da nabubri. Višnje preliti sa sokom koji su pustile ili sa vodom, dodati šećer i staviti da se kuva. Kuvati oko 10 minuta, skloniti sa vatre i onda umešati nabubreli želatin. Promešati i ostaviti desetak minuta da se preliv prohladi. Kada se preliv prohladio, sipati ga preko ohlađenog fila od sira i staviti u frižider na dalje hlađenje. Pre skidanja obruča, obavezno tanjim nožem odvojiti ivice. Povezane teme: Čiz kejk, Recepti, deserti Najlepše je meso iz rerne 27. Uz ove slane đakonije neće vam biti potrebni ni prilozi ni salate. Isporbajte ih još danas. ROLOVANA PRASETINA POTREBNO JE 2 filea svinjetina , 120-150 g pršute može pančeta Fil: 30g maslaca, glavica luka, 50 g slanine, 2 čena belog luka, 5 mariniranih maslina, kašičica pinjola, kašičica peršuna, bosiljka, žalfije, 2 kašičice senfa, so, začini po vašem izboru, čaša 250 ml prezli, jaje, 2 kisele jabuke PRIPREMA Filete očistiti, osušiti i seći po dužini kao šniclu. Čekićem izlupati meso, začiniti solju, premazati začinima. Na maslacu propržite luk i slaninu i ohladite. Iseckati sveže začine, dodati prepržene pinjole, prezle, umućeno jaje i naravno ponovo dodati začine. Dodati ohlađeni luk i slaninu, sve umešati i masom premazati meso. Obmotajte meso pršutom ili slaninom i stavite u pleh za pečenje, a kriške kiselih jabuka postavite oko njih. PEČENI ŠARAN POTREBNO JE šaran 1,5-2 kg , 200 g margarina, 4 čena belog luka, manja glavica crnog luka, 250 ml belog vina, 2 kašike prezli, 2 kašike pavlake, 2 lovorova lista, list prešuna, kora jednog limuna, ruzmarin, so i biber PRIPREMA Ulupajte margarin penasto, pa dodajte pavlaku, peršun, koru limuna, ruzmarin, so i biber i sve izmešajte da bude glatka smesa. Dodati izgnječen beli luk i iseckan crni luk pa sve sjediniti. Ovom smesom namazati šarana iznutra i spolja. U tepsiju usuti malo ulja i belo vino pa staviti šarana da se peče na 180 stepeni 20 minuta. Izvaditi pa posuti prezlama i staviti lovorov list, pa vratiti da se peče. Šaran je pečen kad fino porumeni, a možete proveriti tako što ćete deo do glave malo podignuti i videti da li je pečeno oko kostiju, da nije crveno. Pečenog šarana poslužite sa mladim krompirićima i toplog. Peći oko 35-40 minuta. Za premaz: 3-4 kašičice kečapa, kašika maslinovog ulja, kašičica origana. PRIPREMA Suve začine pomešajte i premažire rebarca. Izmešajte vočester i senf i premažite meso. Umotajte sve u alu-foliju i pecite na 120 stepeni oko dva, dva i po sata. Otvorite foliju i premažite meso kečapom, uljem i origanom. Pecite još 10 minuta. AROMATIČNA PILETINA POTREBNO JE 1 pile, dve kašičice soli, dve kašičice smeđeg šećera, 3 litra vode, litar soka od jabuke, anis, štapić cimeta i jedan limun. PRIPREMA Veče pre pečenja pile stavite u salamuru. To je mešavine vode, soli i šećera kojoj ste dodali začine, sok i limun narezan na kriške. Uronite pile u salamuru, u veliki lonac, na primer, i ostavite preko noći na hladnom. Sutra narežite meso na komade. Premažite ga mašću i poslažite u vatrostalnu posudu. Podlijte s nekoliko kašičica salamure, pokrijte folijom, pa stavite da pečete. Pecite 40 minuta poklopljeno, a onda sklonite foliju i vratite u pećnicu da se zapeče otvoreno. Uz piletinu poslednjih petnaestak minuta možete dodati i oljuštene kriške jabuke ili kruške. Uz aromatičnu piletinu poslužite jednostavnu salatu kao prilog ili krompir salatu bez luka, začinjenu sosom od bosiljka ili peršuna. Začini u ovoj salamuri su samo predlog, kao i vrsta mesa koje koristite. Šećer možete zameniti medom, a sok od jabuke sokom od narandže ili nekim po vašoj želji. GOVEDINA VELINGTON POTREBNO JE 600 g bifteka, 400 g šampinjona, 200 g praziluka, 200 g pileće džigerice, 500 g lisnatog testa, kašika senfa, žumance, so i biber, ulje za prženje, 2 kašike brašna Prilog: sotirano povrće. PRIPREMA Premazati biftek senfom sa svih strana, solju i pobiberiti. Peći ga u zagrejanom tiganju, na malo ulja, svega minut sa svake strane - da dobije lepu koricu. U blenderu izmešajte pečurke, praziluk i džigericu. U dubokom tiganju zagrejati pola kašike ulja. Staviti u tiganj dobijenu masu, posoliti je i pobiberiti, pa je dinstati mešajući 10-15 min. Ostaviti masu da se prohladi. Posuti radnu površinu brašnom, pa na njoj oklagijom razvući lisnato testo u pravougaonik. Po testu raširiti prohlađenu masu, ostavljajući po 3 cm testa sa svake strane. Nepokrivene ivice premazati žumancetom, da bi se bolje zalepile pri sastavu. Staviti biftek na testo i masu, pa ga pažljivo obmotati testom, vodeći računa da svi spojevi dođu ispod dobijene vekne. Tako pri pečenju masa nigde neće curiti. U posudu staviti papir za pečenje i na njega veknu. Premazati je žumancetom i staviti je u zagrejanu pećnicu na 200°C, 25-30 minuta. Zagrejte rernu na 180 C. Naseckajte luk, papriku, patlidžan, tikvice, paradajz i beli luk. Na maslinovom ulju kratko propržite povrće i začinite solju. Začinite limunovim sokom i prohladite. Oslića položite na papir za pečenje, pa oko njega stavite povrće. Zatvorite papir kao bombonu. Pecite u ugrejanoj rerni 20 minuta. ROLAT OD MLEVENOG TELEĆEG MESA POTREBNO JE 500 g mlevene teletine, 6 jaja, 2 kašike prezli, 150 g šunke, 3 kašike pavlake, 2 kašike mleka, 15 g maslaca, so, biber PRIPREMA Teletinu posolite i pobiberite, dodajte dva jajeta i prezle, sve dobro izmesite i na foliji razvucite kao koru. Ulupajte četiri jajeta, dodajte mleko i na zagrejanom maslacu ispržite kao omlet, ali samo s jedne strane. Nepečenu stranu omleta rasporedite preko mesa, a omlet pospite sitno seckanom šunkom pomešanom s pavlakom. Zavijte meso u rolnu i pecite u zagrejanoj rerni. Pečeni rolat isecite na tanke režnjeve i poslužite. Salata sa tunjevinom 03. Izrezati paradajz i dodati tunjevinu koju pre toga ocedite od viška ulja. Dodati sir i sve izmešati i začiniti po želji. Zaprška: 5 kašika ulja, 3 kašike brašna, 2 kašike tucane ljute paprike PRIPREMA Na dosta ulja izdinstajte sitno seckani crni luk. Dodajte sitnije sečenu šargarepu pa dinstajte dok šargarepa za nijansu ne omekša. Dodajte mleveno meso, dobro promešajte, sjedinite sa lukom i šargarepom i pržite dok meso ne bude kuvano uz povremeno mešanje. Kada je meso skoro gotovo, dodajte dve šake pirinča i pola čaše vode po potrebi. Uz često mešanje kuvajte dok se pirinač ne skuva. Kada je pirinač skuvan, dodajte vegetu ili so po želji, malo više bibera, 2 kašike tucane ljute paprike, čen belog luka i dosta peršuna - sve sjedinite i ostavite da se kratko prohladi. Paprike operite, skinite peteljke i očistite od semenki. Svaku papriku bogato napunite filom pa zatvorite kolutom krompira. Ovu su neke nove ideje za pite sa sirom. GRČKA PITA POTREBNO JE 500 g fete, 3 manje tikvice, 2 struka praziluka, 1 crni luk, 3 jajeta, 70 ml ulja, biber ZA TESTO: 900 g brašna, 2 čaše vode, 100 g margarina, so PRIPREMA Tikvice operite, isecite ih na tanje kolutove i posolite da puste vodu. Praziluk i luk sitno iseckajte, propržite na ulju, pa posolite i pobiberite, a zatim ohladite. Zamesite tvrđe testo i podelite ga na pola. Od svakog dela napravite po šest loptica testa. Razvucite svaku lopticu malo oklagijom. Tri razvučene loptice testa ređajte jednu preko druge, a između ih mažite margarinom. Od 12 loptica dobićete tako četiri kore. Svaku od četiri kore razvucite tako da bude veća od pleha u kojem ćete peći pitu. U podmazan pleh stavite jednu koru od testa i malo je rukama naborajte. Umutite jaja i premažite koru. Fetu isecite na tanje listiće i ređajte ih preko kore. Preko sira rasporedite tikvice i malo luka, pa stavite drugu koru i ponovite filovanje. Poslednju koru premažite s malo ulja i umućenim jajima. Pecite na 180 stepeni oko jedan sat. SAVIJAČA POTREBNO JE Pakovanje kora ZA FIL: 500 g zelja ili spanaća, 500 g fete, 150 g mladog kajmaka, 200 ml mleka, 3 jajeta, so, biber PRIPREMA Očišćeno i oprano zelje isecite na rezanca, posolite ga i ostavite da stoji. President Somborsku izgnječite, pa dodajte kajmak, sneg od belanaca i žumanca. Promešajte sa oceđenim zeljem i dodajte mleko, a po potrebi posolite. Kore stavite na pleh, poprskajte ih uljem i urolajte. Pecite oko 45 minuta na 180 stepeni. Kada pleh izvadite iz rerne, prekrijte ga mokrom krpom i ostavite da tako malo odstoji. PITA OD PAPRIKA POTREBNO JE Pakovanje kora za pitu, maslinovo ulje za podmazivanje pleha , 4 jajeta, 250 g jogurta, 120 g fete, kašika mleka ZA FIL: maslinovo ulje s ljutom paprikom, čili parika, 500 g zamrznutih paprika, glavica luka, 100 g fete PRIPREMA Propržite luk i ljutu papriku na ulju, dodajte iseckanu papriku, propržite dok ne omekša i onda dodajte fetu, i mešajte još malo dok sos ne pobeli, a sir ipak ostane u komadu, pa skinite s vatre. Namažite plehove maslinovim uljem i na dno stavite po tri kore. Ostavite po tri kore za vrh. Ostatak kora zarolajte pa isecite na trake, kao da sečete rolat na šnite, pa trake rastresite u posudi. Za fil od sira odvojite belanca od žumanaca. Pola jednog žumanca ostavite sa strane i pomešajte s kašikom mleka za premazivanje pite. Umutite čvrst sneg od belanaca, a posebno umutite žumanca sa Soborskom i jogurtom, pa onda dodajte u belanca i lagano promešajte. Ređajte red fila od paprika, red fila od sira, trake od kora i tako dok ne napunite pleh, pa pokrijte odozgo s tri kore, premažite žumancetom s mlekom. Pecite na 180 stepeni oko 45 minuta. GIBANICA POTREBNO JE 1 kg kora za gibanicu, 1 kg fete, 10 jaja, 200 g kajmaka, 0,5 l gazirane mineralne vode, 3 kašike ulja, so PRIPREMA Uzmite četiri kore i njima obložite podmazan veliki okrugao pleh tako da krajevi kora budu malo iznad ivice. Jaja umutite, dodajte im krupno narendanu President Somborsku, omekšali kajmak i toliko mineralne vode da dobijete žitku masu. Odvojte još četiri kore za pokrivanje, a preostale kore ređajte u pleh nabirajući ih. Kada stavite red kora, većom kašikom uzimajte fil i prelijte. Ponavljajte postupak s gužvanjem i prelivanjem dok ne utrošite materijal. Prekrijte gibanicu odvojenim korama, malo ih izbockajte viljuškom, pa poprskajte mineralnom vodom i premažite uljem. Gibanicu stavite u vruću rernu i pecite je oko jedan sat na 200 stepeni. BUREK POTREBNO JE 0,5 kg kora za pitu, 500 g fete, 4 jajeta, 2 dl jogurta, čaša pavlake, malo soli, ulje, suvi začin, susam PRIPREMA U većoj činiji umutite jaja, pa im dodajte izmrvljenu President Somborsku i pavlaku. Sve dobro pomešajte, pa začinite. U nauljenu okruglu tepsiju ređajte po četiri kore i svaku malo namažite jogurtom. Na četvrtu koru nanesite obilno pripremljen fil, pa ponovite postupak. Pecite burek 30-40 minuta na 200 stepeni, a pred kraj pečenja preko hrskave i nauljene kore pospite malo susama. ČORBA OD KOPRIVE POTREBNO JE Crni luk 100 g, šargarepa 50 g, celer 50 g, koprive 500 g, slatka mlevena paprika 10 g, brašno 50 g, ulje 50 ml, voda 1 l, lovorov list, so, biber, limunov sok PRIPREMA Crni luk iseći na krupnije kocke, zatim celer i šargarepu. Naliti u lonac ulje i upržiti povrće, posoliti i pobiberiti, dodati opranu mladu koprivu, i dodati u povrće koje dinstamo u loncu, naliti vodom i kuvati 10-ak minuta. Nacediti malo limunovog sola i napraviti zapršku. Zapršku ćemo pripremiti tako što ćemo upržiti brašno u ulju. Kada se brašno uprži, dodati mlevenu papriku i naliti u čorbu, ukuvati još malo i služiti uz kiselo mleko ili kiselu pavlaku. SUPA SA KNEDLAMA POTREBNO JE Crni luk 100 g, paškanat 100 g, šargarepa 100 g, paradajz 100 g, so, biber, peršun 1 veza, celer koren 100 g Za knedle: Jaja 2 kom, griz 100 g, mast 20 g, peršun PRIPREMA U većem loncu zapeći sirovo povrće, crni luk iseći na pola i zapeći sa sve ljuskom, šargarepu iseći na manje komade, isto tako i s paškanatom. Dodati i sam paradajz. Naliti vode i kuvati dok ne omekša povrće. U manjoj činiji umutiti belanca, a žumance, mast i griz sjediniti, dodati seckanog peršuna. Kada smo umutili belance, dodati smesu sa grizom i dobro umešati. Kada supa provri, otklopiti i kašikom formirane knedle potapati u supu, kuvati dok knedle ne nabubre. STARINSKA ČORBA POTREBNO JE Crni luk 100 g, kupus svež 1 kg, šargarepa 100 g, paradajz 200 g, krompir 200 g, mirođija 1 veza, peršun, so, biber, paradajz sok 200 ml, ulje 50 ml PRIPREMA Iseckamo crni luk i šargarepu na sitne kocke, dobro upržimo u većem loncu sa sitno seckanom mirođijom i peršunom. Kada je povrće udinstano, dodamo krompir sečen na manje kocke, nalijemo paradajz sokom i kuvamo 5 minuta, zatim dodamo oljušten paradajz na kocke, kupus sečen na trakice, malo vode i dinstamo dok ne omekša. Začiniti i servirati dok je toplo. KREM ČORBA OD PEČURAKA POTREBNO JE Šampinjoni 400 g, lisičarka 100 g, vrganj 100 g, tartufi 20 g, crni luk 100 g, senf 10 g, brašno 50 g, mleko 500 ml, voda 500 ml, so, biber, peršun, ulje 50 ml, puter 20 g PRIPREMA Iseći šampinjone na četvrtine, zatim lisičarku na listiće, vrganj takođe na listiće. Sve zajedno izmešati i staviti sa strane. Nauljiti šerpu i dodati crni luk sitno seckan, kada crni luk omekša, dodati mešavinu pečuraka i dinstati. Kad su pečurke omekšale, dodati kašiku senfa i promešati. Kada se senf malo upržio, dodati kašiku-dve brašna, promešati i sve naliti mlekom i vodom. Ukuvati dok se nezgusne, po potrebi doodati gustin. Staviti peršun i servirati uz bruskete - hleb s belim lukom. Kolači sa aromom jeseni 04. ČOKO MAFIN SA LEŠNIKOM POTREBNO JE 100 g margarina, 200 g šećera, kesica vanilin šećera, 2 jajeta, 50 g istopljene crne čokolade, 200 ml mleka, 100 g brašna, 100 g kakaoa, 50 g pudinga od čokolade, pola praška za pecivo, kašičica sode bikarbone, 2 kašičice cimeta, 70 g seckanih lešnika PRIPREMA Penasto umutiti margarin sa šećerom i vanilinim šećerom. U to dodati jedno jaje, pa kada se umeša, dodati i drugo. U masu sipati istopljenu čokoladu, a onda naizmenično dodavati kakao, mleko i puding u prahu, uz stalno mućenje. Na kraju dodati prethodno pomešane prašak za pecivo, sodu bikarbonu i cimet. U pleh za mafine staviti papirne korpice i napuniti ih pripremljenom masom do trećine visine. Posuti seckanim lešnicima i peći oko 20 minuta na 180 stepeni. KOLAČ SA VIŠNJAMA I BADEMIMA POTREBNO JE ZA TESTO: 200 g maslaca, 200 g šećera, vanilin šećer, jaje, prstohvat soli, 500 g glatkog brašna, prašak za pecivo, prstohvat cimeta ZA FIL: 150 g višanja, 100 g badema narezanih na štapiće ili listiće, 2-3 kašike džema od šljiva PRIPREMA U posudu staviti prosejano brašno s praškom za pecivo, šećer i vanilin šećer, prstohvat soli, prstohvat cimeta, lagano razmućeno jaje i omekšani maslac. Mikserom napravite mrvice testa. Pleh premažite maslacem, a rernu zagrejte na 200 stepeni. Trećinu testa stavite na dno, a od druge trećine oblikujte rub oko 2 cm visine prstena pleha. Na testo lagano razmažite džem, pa po njemu rasporedite višnje. Pospite ostatkom testa i bademima, pecite 25 minuta. KOLAČ OD BUNDEVE I NARANDŽE POTREBNO JE 120 g mlevenih lešnika oraha, badema , 4 pune kašike oštrog brašna, 2 pune kašike mekog brašna 1,5 kesica praška za pecivo, 2 kesice vanil-šećera, 1 kora i sok narandže, 100 ml mleka, 100 ml ulja, 4 jajeta,12 kašika šećera, 150 g

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb